Kyläkuidun valokuituverkko mahdollistaa huippunopean 200M tai 500M nettiyhteyden, jonka nopeus on sama sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Verkko kattaa koko Äkäslompolon kylän:

Runkoverkon varrella (merkitty kartaan punaisella) olevat kiinteistöt voidaan liittää valokuituverkkoon kulloinkin voimassa olevaan liittymähintaan. Liittymähinta sisältää kuidun kiinteistölle asti, mutta tontilla tehtävät työt (kuidun upotus maahan) sekä kiinteistöön tulevat laitteet ja niiden asennus jäävät liittyjän maksettavaksi. Tontilla ja kiinteistössä tehtävistä töiden osalta saa kotitalousvähennyksen, jos työn tekijä on ennakonperintärekisterissä. Halutessasi valokuituliittymän, täytä liittymäsopimuslomake ja palauta se allekirjoitettuna osuuskuntaan joko sähköpostilla: osk.vyl@gmail.com tai maapostitse osoiteeseen: Verkko-Osuuskunta Ylläksen Laajakaista, Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo

  1. Liitymäsopimus yksityisille henkilöille
  2. Liittymäsopimus yrityksille

Yrityksen nimissä tilattaessa palvelun hintaan lisätään arvonlisävero. Näin liittymismaksusta tulee yritykselle kulu, joka poistetaan normaalin käytännön mukaisesti taseesta.

Tutustu myös toimintaohjeisiin sekä kaaviokuvaan siitä, miten valokaapeliyhteys voidaan jakaa sisäverkkona mökissä / omakotitalossa ja taloyhtiössä.

Tässä vielä yksityiskohtaisempaa tietoa kuidun asentamisesta ja käyttöönotosta:

Valokuidun fyysinen käyttöönotto edellyttää

  • tontin rajalla, kiepillä olevan valokuitumaakaapelin kaivamisen ja peittämisen maahan ulkoseinälle tulevalle ulkopäätekotelolle (kaapelikaivannon kaivuu- ja peittotyö ovat liittyjän vastuulla)
  • mediamuuntimen hankkimisen ja asennuksen (liittyjän vastuulla, suositellaan hankittavan palveluoperaattorin suosittelema malli, jonka saa VYLK:n kautta, hinta hinnaston mukainen). Asennusohje.
  • ulkopäätekotelon asentamisen talon seinään ja kytkeminen valokuitukaapeliin (VYLK:n vastuulla)
  • Välikuidun asentaminen ulkopäätekotelon ja sisälle tulevan mediamuuntimen väliin (asennus liittyjän vastuulla, tässä ohje). Tarvittavan mittaisen välikuitukaapelin saa veloituksetta osuuskunnalta mediamuuntimen mukana .

Kaikki talon sisällä tapahtuvat yhteydet (wi-fi, langallinen sisäverkko, tms) ovat kiinteistön omistajan vastuulla)

Kun valokuituliittymä on kytketty edellä mainituin toimin, voidaan liikenne avata. Tämänhetkinen tarjottava peruspalvelu sisältää liikenteen nopeudella 200/200 Mbps ja IPTV-palvelun, josta veloitetaan hinnaston mukainen kuukausittainen maksu. Kuukausittainen maksu sisältää myös osuuskunnalle tulevan ylläpitomaksun sekä alv:n.

HUOM! Kuukausittainen ylläpitomaksu veloitetaan, vaikka valokuitupalvelua ei ole avattu ja myöskin vaikka valokuitua ei ole fyysisesti vedetty talon sisään, vaan odottaa tulevia aikoja varauksena tontin reunalla. Kiinteistön omistajana voi rakentaa valokuidun loppuun milloin tahansa tulevaisuudessa. Liittymän varausmaksu on veloitettu silloin, kun valokuituvaraus on tuotu tontin reunalle. Liittymän loppuosa veloitetaan mediamuuntimen asennuksen yhteydessä.

Kiinteistön omistajan vaihdos:

Kuten vesi- ja sähköliittymä, myös rakennettu valokuituyhteys siirtyy kiinteistön kaupan yhteydessä uudelle omistajalle. Myös mahdollinen tontin rajalle vedetty varaus siirtyy kiinteisökaupan myötä, mikäli varauksesta on maksettu kuukausittaista ylläpitomaksua. Valokuidusta tulee olla mainita, kuten vesi- ja sähköliittymästäkin, kiinteistön kauppakirjassa sitä myytäessä.

Kun rakentamaton liittymä siirtyy kiinteistön uudelle omistajalle kiinteistökaupan yhteydessä, voi uusi omistaja rakennuttaa liittymän loppuun alkuperäiseen liittymähintaan. Uusi omistaja voi myös jättää varauksen odottamaan rakentamista joskus tulevaisuudessa maksamalla kuukausittaisen ylläpitomaksun. Mikäli kiinteistön omistaja ei halua ottaa valokuitua käyttöön, eikä pitää varausta itsellään maksamalla kuukausittaista ylläpitomaksua, kuituyhteys puretaan ja kuituyhteys käännetään muualle verkon alueelle. Purkukustannukset vähennetään palautuskelpoisesta liittymämaksusta. Koska liittymästä on maksettu vain varausmaksu, ja purkukustannukset ylittävät ne, ei liittymästä saa palautuksia, mutta siitä ei peritä myöskään yli meneviä kustannuksia. Jos ja kun joku valokuituliittymän joskus haluaa rakentaa ja ottaa käyttöön, voi kuituyhteyden tilata osuuskunnalta sen päivän hintaan, mikäli alueella on silloin vielä vapaita kuituja.