Valokuituverkkoa rakennettaessa Verkko-osuuskunta Ylläksen Laajakaista kilpailutti kyläverkon palveluoperaattorin palvelut. Tarjouksia pyydettiin neljältä operaattorilta, joista kolme vastasi määräaikaan mennessä.
Vertailujen ja lisätietojen pyynnön jälkeen laskelmat näyttivät, että kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Netplaza Oy joka muokkasi brändinsä Ciniaksi toukokuussa 2021 (lue tiedote aiheesta).

Monta osa-aluetta

Tarjouspyynnössään osuuskunta toivoi hintoja muun muassa seuraaville palveluille:
– peruspalvelu 100/100 Mbps, sekä muutnopeudet
– mökkipalvelu, eli tuote osa-aikaisesti käytössä oleville loma-asunnoille
– taloyhtiöpalvelu
– yrityspalvelu yrityksille, jotka tarvitsevat nopeampaa vasteaikaa ongelmatapauksissa
– IPTV- eli netin kautta katsottavat tv-kanavapaketit
– laskutuspalvelu

Peruspalvelumaksu

Peruspalvelun kuukausittainen maksu koostuu operaattorin liikennemaksuista, mahdollisista lisäpalveluista sekä osuuskunnan osuudesta, jolla hoidetaan yhteisen omaisuuden, eli kyläverkon, laitetilavuokria, kunnossapitoa ja muita välttämättömiä kuluja.
Palveluiden hinnoitteluperiaatteista päätetään osuuskunnan vuosikokouksessa ja se perustuu myös palveluntarjoajan voimassaoleviin hintoihin. Esim syksyllä 2019 peruspalvelun kuukausimaksu on ollut 32,90 € sisältäen liikennemaksun (200/200 Mbps) ja osuuskunnan osuuden arvonlisäveroineen, mutta ei siinä kaikki. Hinta sisältää myös IPTV-peruspalvelun eli netin kautta katsottavissa olevat niin sanotut must carry -tv-kanavat. Tällä hetkellä palvelu on Maxivision Viihde -peruspalvelu.
Lisähinnasta Maxisat Oy -yhtiöltä voi ostaa myös muita kanavapaketteja, joita on tarjolla 15, tai yksittäisiä kanavia. IPTV-kanavien katseluun tarvitaan Maxivision Viihdeboksi (n. 150 €). Jos liittyjällä on jo kyseinen palvelu kotonaan, katselua voi jatkaa samalla boksilla myös loma-asunnolla.

Mökkiläisetkin huomioitu

Cinialla on tarjolla myös Mökkipalvelu. Mökkipalvelu rakentuu siten, että liittymästä hoituu esimerkiksi valvontalaitteiden liikenne koko vuoden, mutta liittymästä pääsee nettiin vain esimerkiksi 100 päivän ajan. Käyttäjä saa itse valita päivät eli hän kirjautuu mökille mennessään Cinian järjestelmään ja varaa tarpeellisen määrän käyttöpäiviä. Jos oleskelu jatkuu sen jälkeenkin, uudelleen kirjautumalla niitä saa lisää.
Jos Mökkipalvelun nettikäyttöpäiviä tulee olemaan 100 vuodessa, silloin sen hinta jää noin 27,50 euroon kuukaudessa osuuskunnan maksuineen ja arvonlisäveroineen. Hinta ei kuitenkaan sisällä IPTV-palveluita kuten perusliittymä. Palvelun voi kuitenkin ostaa erikseen operaattorin kautta tai suoraan toimittajalta. Jos sellaisen on jo hankkinut esimerkiksi kotiinsa, boksia voi käyttää noiden 100 päivän ajan myös mökillä.

Taloyhtiöille kaksi vaihtoehtoa

Taloyhtiöissä, joissa taloyhtiö hakee jäsenyyttä ja huoneistot liittyvät verkkoon talokytkimen kautta, on palveluissa kaksi mahdollisuutta.
Operaattori tuo talokytkimelle niin nopean liittymän, että jokainen huoneisto saa Peruspalvelun 200/200 ja maksaa siitä 32,90 euroa kuukaudessa (hinta syksyllä 2019). Palvelut ovat kuten normaalissa Peruspalvelussa, ja kutakin huoneistoa laskutetaan erikseen.
Toisena vaihtoehtona on edullisempi Jaettu palvelu. Jaetussa palvelussa taloyhtiöön tulee joko yksi 200/200-nopeuksinen yhteys, jota kaikki huoneistot jakavat, tai taloyhtiöön tulee sellainen yhteys, josta jaetaan huoneistoihin 30/10-nopeuksinen yhteys.
Jaetun palvelun huoneistokohtainen hinta on noin 27,50 euroa/kuukausi, ja maksu laskutetaan taloyhtiöltä huoneiston määrän mukaan. Jaettu palvelu ei sisällä IPTV-palvelua, mutta sen voi ostaa erikseen.
Jälkimmäinen tapa varmistaa, ettei kukaan yksittäinen käyttäjä pääse viemään kaikkea taloliittymän kaistaa.

Samoin yrityksille

Majoitus-, palvelu- ja muille yrityksille Cinialla on tarjolla kolme yrityspalvelutyyppiä, Basic 200/200 ja Pro.
Cinia Basic -palveluissa tulee mukana ainakin yksi kiinteä IPv4-osoite, kun se Peruspalvelussa on vaihtuva. Asiakasyritys hankkii Cinia Basic -palvelun käyttöön sopivan päätelaitteen.
Vasteaika kriittisen virheen viankorjauksen aloittamiseen on seuraava arkipäivä.
Pro -palveluun voi kuulua muun muassa 5 vapaata julkista IPv4-osoitetta sekä IPv6-verkko. Cinia toimittaa tarvittavan päätelaitteen.
Liittymä on myös jatkuvassa verkonvalvonnassa, ja se hälyttää automaattisesti vikatilanteessa.
Kriittisen virheen korjauksen aloittaminen aloitetaan 4 tunnin kuluessa.
Basic- ja Pro-palveluiden tarkka palvelusisältö ja hinta neuvotellaan kuitenkin tapauskohtaisesti.
Yksityiskohtaiset palvelukuvaukset selviävät viimeistään, kun liittyjät tekevät osuuskunnan kanssa liittymä- ja palvelusopimuksensa.