Valokuituyhteys Röhkömukka-kiinteistölle

Jos olette ostaneet Metsähallitukselta kiinteistön lomarakentamista varten Röhkömukka II kaava-alueelta, niin kyseiselle tontille on tehty Verkko-osuuskunta Ylläksen laajakaistan toimesta valokuituvaraus muun infrarakentamisen yhteydessä. Valokuitukaapeli on kiepillä tonttinne rajalla, josta se on vedettävissä tulevaan lomarakennukseenne.

Metsähallitus on maksanut 1.000 € kiinteistönne valokuituliittymän rakentamiskustannuksesta. Ottaessanne valokuituliittymän käyttöönne tulee teidän suorittaa loppuosa liittymämaksun sen hetkisestä hinnasta osuuskunnalle. Käyttövalmiin liittymän hinta tällä hetkellä (Kesä 2022) on 2200 € (hinta on arvonlisäverotonta myyntiä). Osuuskunta asennuttaa ulkopäätekotelon kaapelihitsauksineen esim. sähkömittauskeskuksen yhteyteen ja luovuttaa välikuidun, kun liittymähinnan loppuosa on suoritettu. Kiinteistön sisäpuoleisen verkon rakentaminen on kiinteistön omistajan vastuulla.

Tontin omistajalle siirtyy myös kulloisenkin hinnaston mukainen verkonhoitomaksu tontin ostohetkestä alkaen. Hinnastohinta kesällä 2022 on 14,90 € / kk sis. alv 24 %. Verkonhoitomaksulla katetaan verkon ylläpito- ja pääomakustannuksia. Valokuituverkko on rinnastettavissa vesi- ja sähköverkkoon. Verkonhoitomaksun hinta vahvistetaan vuosittain osuuskunnan vuosikokouksessa.

Valokuituyhteyden käytöstä peritään palvelumaksua, joka yhdessä verkonhoitomaksun kanssa on 32,90 € / kk sis. alv 24 %. Palvelumaksun veloitus alkaa siitä hetkestä, kun internetpalvelu avataan. Edellä mainittu hinta oikeuttaa 200/200 Mbps nopeuteen, sekä IPTV:n käyttöön. Palvelun hinnoittelee ja tuottaa Cinia Oy, joka hoitaa myös laskutuksen valokuituosuuskunnan puolesta. Laskutusväli on 2 kk.

Lisäksi suosittelemme verkko-osuuskunnan jäsenyyttä kaikille verkon piirissä oleville, sillä jäsenenä pääsee vaikuttamaan osuuskunnan päätöksiin. Osuuskunnan jäsenyys maksaa kertaluontoisen 100 €:n liittymismaksu, joka palautetaan kiinteistön omistuksesta luopumisen jälkeen.

Mikäli ette halua valokuituyhteyttä kiinteistöönne, puretaan valokuituvaraus Osuuskunnan toimesta ja verkonhoitomaksua ei enää veloiteta. Jos liittymä halutaan joskus rakentaa uudelleen, on sen kustannus rakentamishetken hinnaston mukainen (v. 2022: 2200 €).

Valokuituverkko nostaa kiinteistön arvostusta ja on ehdoton myyntivaltti nyt ja tulevaisuudessa. Valokuitu mahdollistaa nopean yhteyden myös matkailukeskuksen sesongilla, jolloin langaton verkko (4G / 5G) ylikuormittuu. Tiedonsiirron merkitys etätyön ja IoT:n lisääntyessä kasvaa merkittävästi.

Uuden omistajan toimenpidelista lyhyesti

 • Ole yhteydessä Verkko-osuuskunta Ylläksen Laajakaistaan: osk.vyl@gmail.com
  • Pyydä ja täytä jäsenhakemus (jäsenyys 100 €, palautetaan jäsenyyden loppuessa)
  • Anna laskutusyhteystiedot verkonhoitomaksun veloittamiseen (14,40 € / kk, laskutusväli 2 kk)
 • Rakennuksen aikana
  • Tilaa osuuskunnalta välikuidun asennus esim. sähkömittauskeskuksen yhteyteen (hinta rakentamishetken liittymähinta vähennettynä Metsähallituksen suorittamalla 1.000 €:lla)
 • Ota valokuitupalvelu käyttöön
  • avaa tietokoneella tai puhelimella verkkoyhteys kiinteistössä ja täytä lomake, joka tulee automaattisesti yhteyttä ensi kertaa avattaessa. Lomakkeeseen tulee täyttää kiinteistön omistajan nimi, laskutusosoite ja käyttöpaikan osoite. Tämän jälkeen yhteyttä voi käyttää normaalisti. HUOM, avausta ei voi tehdä etänä.

Sähköpostin asetukset

Tietyt sähköpostit kaipaavat verkko-operaattorin sähköpostiasetuksia (Esim. @pp.inet.fi -päättyvät sähköpostit). Löydät ne alta.

Cinian kuituverkkoasiakkaat voivat jatkossa käyttää seuraavaa lähtevän postin palvelinta oheisilla asetuksilla:

Lähtevän postin palvelin (SMTP): mail.utanet.fi
Suojaamaton yhteys: portti 25
Suojattu (SSL) yhteys: portti 465

Asiakasportaalin ohje on päivitetty: https://kuituverkkotuki.cinia.fi/support/solutions/articles/77000494854-kuituverkkoliittymän-sähköposti